Archiwum

    Wiele knajp z chińskim jedzeniem prowadzi catering. Jest to szybkie i tanie jedzenie na telefon, które można zamówić najczęściej o każdej porze dnia i nocy, co jest niebagatelnym plusem dla osób, które znajdują się w centrach większych miast, w których nierzadko przychodzi nam pracować do późnych godzin nad ranem. Zazwyczaj kuchnie takie nazywane są kuchniami azjatyckimi - bo trudno nazwać je jednoznacznie chińskimi, tajlandzkimi czy wietnamskimi. Jest to jeden wielki mix, który trudno określić jeśli chociaż trochę znamy się na jedzeniu azjatyckim. Profesjonalny catering, którego baza znajdują się w centrum miasta powinien realizować zamówienia w czasie nie dłuższym niż pół godziny po zamówieniu telefonicznym. Jednakże bardo trudno jest spotkać taki szybki catering. Zazwyczaj musimy czekać około godzinę na dostawę pizzy do mieszkania. Poważnym błędem w tego typu zamówieniach jest żądanie od gości kwoty wyższej niż podano na stronie internetowej lub ulotce - należy mieć ze sobą zawsze rachunek.

    Jak ściągnąć do siebie klientów? Wieść niesie, że najlepsze restauracje nie potrzebują żadnego wsparcia i reklamy, żadnych ulotek. Dobre jedzenie i doskonała atmosfera potrafią obronić się same. Każdy z nas jest w stanie przypomnieć sobie najciekawsze miejsce w swoim mieście, które niekoniecznie było znane, ale jedzenie w nim serwowane było doskonałe, co przysparzało właścicielom właściwie bez przerwy klientów i stałych gości. Zazwyczaj są to miejsca, w których jest tez tanio. Jaki więc jest przepis na idealną restaurację? Tanie naturalne składniki kupowane na giełdzie z ekologiczną żywnością, wprost od rolników i świeże jedzenie, robione z sercem. Zazwyczaj osoby, które prowadzą doskonałe restauracje mogą pochwalić się tym, że w przeszłości prowadziły garkuchnie lub catering. Osoby, które potrafią ugotować dobrą zupę dla całego wojska zasługują na takie samo uznanie jak osoby, które prowadzą małe knajpki z niewielkimi porcjami i trzema stolikami w lokalu - jest to ten sam wysiłek karmienia ludzi.

Przepis na dobrą restaurację

Dobra restauracja to taka restauracja, w której dopilnowany jest każdy szczegół. Bardzo często właściciele nie zdają sobie sprawy z tego co może w lokalu nie grać i co jest powodem, że restauracja lub bar nie cieszy się taką popularnością, jakiej się spodziewali kiedy otwierali knajpę. Często tymi szczegółami jest po prostu niemiła lub niekompetentna obsługa. Czasami także niezbyt dobre wrażenie robi to, że obsługa zabiera nam stale kartę z menu aby oddać ją innym gościom. Walka o kartę niestety jest tradycją w polskich lokalach. Ponadto na jakość lokalu składają się inne szczegóły, które świadczą o tym, czy właściciele znają się na rzeczy, czy też tylko udają.

Przykładem może być nieokreślenie w karcie czy piwo jest z beczki, czy też będzie ono z butelki. Poza tym jeśli popełniasz błędy ortograficzne wpisując nazwy dań w kartę, nie licz na to, że przejdzie to niezauważone. Na dużej liczbie klientów zrobi to negatywne wrażenie, dlatego do pisania menu zatrudnij kogoś, kto potrafi złożyć porządnie zdania po polsku.

Dodaj komentarz