Archiwum

    Wiele knajp z chińskim jedzeniem prowadzi catering. Jest to szybkie i tanie jedzenie na telefon, które można zamówić najczęściej o każdej porze dnia i nocy, co jest niebagatelnym plusem dla osób, które znajdują się w centrach większych miast, w których nierzadko przychodzi nam pracować do późnych godzin nad ranem. Zazwyczaj kuchnie takie nazywane są kuchniami azjatyckimi - bo trudno nazwać je jednoznacznie chińskimi, tajlandzkimi czy wietnamskimi. Jest to jeden wielki mix, który trudno określić jeśli chociaż trochę znamy się na jedzeniu azjatyckim. Profesjonalny catering, którego baza znajdują się w centrum miasta powinien realizować zamówienia w czasie nie dłuższym niż pół godziny po zamówieniu telefonicznym. Jednakże bardo trudno jest spotkać taki szybki catering. Zazwyczaj musimy czekać około godzinę na dostawę pizzy do mieszkania. Poważnym błędem w tego typu zamówieniach jest żądanie od gości kwoty wyższej niż podano na stronie internetowej lub ulotce - należy mieć ze sobą zawsze rachunek.

    Jak ściągnąć do siebie klientów? Wieść niesie, że najlepsze restauracje nie potrzebują żadnego wsparcia i reklamy, żadnych ulotek. Dobre jedzenie i doskonała atmosfera potrafią obronić się same. Każdy z nas jest w stanie przypomnieć sobie najciekawsze miejsce w swoim mieście, które niekoniecznie było znane, ale jedzenie w nim serwowane było doskonałe, co przysparzało właścicielom właściwie bez przerwy klientów i stałych gości. Zazwyczaj są to miejsca, w których jest tez tanio. Jaki więc jest przepis na idealną restaurację? Tanie naturalne składniki kupowane na giełdzie z ekologiczną żywnością, wprost od rolników i świeże jedzenie, robione z sercem. Zazwyczaj osoby, które prowadzą doskonałe restauracje mogą pochwalić się tym, że w przeszłości prowadziły garkuchnie lub catering. Osoby, które potrafią ugotować dobrą zupę dla całego wojska zasługują na takie samo uznanie jak osoby, które prowadzą małe knajpki z niewielkimi porcjami i trzema stolikami w lokalu - jest to ten sam wysiłek karmienia ludzi.

Bary

Bary są coraz mniej popularne, zwłaszcza w miastach, są one wypierane przez puby, czy kluby. Jednak ja nie odnajduje widzialnej różnicy między jednym, a drugim większej różnicy. Oczywiście pomijając tą w nazwie. Puby, kojarzą się jednak z czymś zagranicznym, może nawet bardziej wyrafinowanym. Bary natomiast nawiązują do starszych czasów. Teraz raczej spotykane pod ta nazwą na wsiach. Pozostałe zostały przekwalifikowane na wyżej wymienione puby, czy kluby. Jednak w każdym z tych miejsc chodzi o to by napić się piwa w dobrej atmosferze. Takie miejsca są też specjalnie stylizowane, tak aby trafiały w oczekiwania ludzi odwiedzających. Gdy nakierujemy wystrój pubu na mocne rokowe rytmy, raczej nie zachęcą one do wizyty ludzi słuchających techno. Ale takich osób są raczej kluby, w których grany jest ten rodzaj muzyki. Warto by w zarówno pubach, jak i barach były jakieś dodatkowe atrakcje. Myślę w tym miejscu o jakiś lotkach, które zapewniają możliwość rywalizacji. Idealnie do tego nadaje się także stół do piłkarzyków. Jeżeli te rzeczy cieszą się zainteresowaniem klientów, można rozważyć rozegranie turnieju. Na pewno będzie to jakaś dodatkowa atrakcja, a może dzięki temu zachęcimy kogoś nowego, do odwiedzenia naszego pubu, czy baru. Warto wspomnieć także o stołach do bilardu, one jednak nadają się do lokali z dużą przestrzenią, gdyż same zajmują dużo miejsca. A należy stworzyć, także warunki do rozegrania gry. Taki sprzęt z pewnością przyciąga klientów, zwłaszcza dlatego, że jak już wspomniałam, nie może on być we wszystkich pubach. Wracając do początku tekstu, bary kojarzą się raczej z przydrożnymi spelunami. Takimi wiejskimi miejscami, gdzie siedzi tylko kilku stałych klientów i roznosi się nieprzyjemny zapach. Raczej niezachęcający do wejścia, to Janek luźne skojarzenia. Myślę, że teraz już takie miejsca bywają raczej rzadkością. Teraz nawet w barach są już nieco wyższe standardy, normowane chociażby przez instytut sanitarny, który musi zezwolić na działanie takiego miejsca.

Comments are closed.