Archiwum

    Wiele knajp z chińskim jedzeniem prowadzi catering. Jest to szybkie i tanie jedzenie na telefon, które można zamówić najczęściej o każdej porze dnia i nocy, co jest niebagatelnym plusem dla osób, które znajdują się w centrach większych miast, w których nierzadko przychodzi nam pracować do późnych godzin nad ranem. Zazwyczaj kuchnie takie nazywane są kuchniami azjatyckimi - bo trudno nazwać je jednoznacznie chińskimi, tajlandzkimi czy wietnamskimi. Jest to jeden wielki mix, który trudno określić jeśli chociaż trochę znamy się na jedzeniu azjatyckim. Profesjonalny catering, którego baza znajdują się w centrum miasta powinien realizować zamówienia w czasie nie dłuższym niż pół godziny po zamówieniu telefonicznym. Jednakże bardo trudno jest spotkać taki szybki catering. Zazwyczaj musimy czekać około godzinę na dostawę pizzy do mieszkania. Poważnym błędem w tego typu zamówieniach jest żądanie od gości kwoty wyższej niż podano na stronie internetowej lub ulotce - należy mieć ze sobą zawsze rachunek.

    Jak ściągnąć do siebie klientów? Wieść niesie, że najlepsze restauracje nie potrzebują żadnego wsparcia i reklamy, żadnych ulotek. Dobre jedzenie i doskonała atmosfera potrafią obronić się same. Każdy z nas jest w stanie przypomnieć sobie najciekawsze miejsce w swoim mieście, które niekoniecznie było znane, ale jedzenie w nim serwowane było doskonałe, co przysparzało właścicielom właściwie bez przerwy klientów i stałych gości. Zazwyczaj są to miejsca, w których jest tez tanio. Jaki więc jest przepis na idealną restaurację? Tanie naturalne składniki kupowane na giełdzie z ekologiczną żywnością, wprost od rolników i świeże jedzenie, robione z sercem. Zazwyczaj osoby, które prowadzą doskonałe restauracje mogą pochwalić się tym, że w przeszłości prowadziły garkuchnie lub catering. Osoby, które potrafią ugotować dobrą zupę dla całego wojska zasługują na takie samo uznanie jak osoby, które prowadzą małe knajpki z niewielkimi porcjami i trzema stolikami w lokalu - jest to ten sam wysiłek karmienia ludzi.

A co na to sanepid?

Sanepid to instytucja, jaka w dużej mierze decyduje o tym, która knajpa jest otwarta, a jaka niestety nie spełnia norm żywieniowych i higienicznych. Tak przynajmniej mówi reguła, ale przecież nie zawsze tak jest, znanych jest wszak sporo sytuacji, kiedy to urzędnicy pozwalają na funkcjonowanie restauracji tylko dzięki pewnym koneksjom, znajomościom i łapówką. Tego pochwalać nie można i prawo ściga tego rodzaju przekręty, ale chyba trudno dzisiaj stwierdzić, jaki lokal faktycznie zasługuje na zaufanie swoich klientów. Oczywiście nic do tego nie ma sklep gastronomiczny, bowiem ten jedynie sprzedaje kuchenny asortyment i w żadnym wypadku nie jest odpowiedzialny za to, by sprzątać restauracyjne kuchnie. Wiemy doskonale, że jest to spory problem. Ale też nie ma co dramatyzować, poziom usług w knajpach i jadłodajniach staje się poprawia na lepsze, toteż można tutaj mówić o poprawie higieny i czystości. Nie bez powodu częściej chadzamy do knajp niż jeszcze w poprzedniej dekadzie. Chadzamy, bowiem nie tylko nie chce się nam gotować, ale wręcz w knajpach robią to lepiej. A nowoczesny sklep gastronomiczny pozwala na zaopatrzenie kuchni, do jakiej potem sanepid nie będzie mógł się przyczepić.

Dodaj komentarz