Archiwum

    Wiele knajp z chińskim jedzeniem prowadzi catering. Jest to szybkie i tanie jedzenie na telefon, które można zamówić najczęściej o każdej porze dnia i nocy, co jest niebagatelnym plusem dla osób, które znajdują się w centrach większych miast, w których nierzadko przychodzi nam pracować do późnych godzin nad ranem. Zazwyczaj kuchnie takie nazywane są kuchniami azjatyckimi - bo trudno nazwać je jednoznacznie chińskimi, tajlandzkimi czy wietnamskimi. Jest to jeden wielki mix, który trudno określić jeśli chociaż trochę znamy się na jedzeniu azjatyckim. Profesjonalny catering, którego baza znajdują się w centrum miasta powinien realizować zamówienia w czasie nie dłuższym niż pół godziny po zamówieniu telefonicznym. Jednakże bardo trudno jest spotkać taki szybki catering. Zazwyczaj musimy czekać około godzinę na dostawę pizzy do mieszkania. Poważnym błędem w tego typu zamówieniach jest żądanie od gości kwoty wyższej niż podano na stronie internetowej lub ulotce - należy mieć ze sobą zawsze rachunek.

    Jak ściągnąć do siebie klientów? Wieść niesie, że najlepsze restauracje nie potrzebują żadnego wsparcia i reklamy, żadnych ulotek. Dobre jedzenie i doskonała atmosfera potrafią obronić się same. Każdy z nas jest w stanie przypomnieć sobie najciekawsze miejsce w swoim mieście, które niekoniecznie było znane, ale jedzenie w nim serwowane było doskonałe, co przysparzało właścicielom właściwie bez przerwy klientów i stałych gości. Zazwyczaj są to miejsca, w których jest tez tanio. Jaki więc jest przepis na idealną restaurację? Tanie naturalne składniki kupowane na giełdzie z ekologiczną żywnością, wprost od rolników i świeże jedzenie, robione z sercem. Zazwyczaj osoby, które prowadzą doskonałe restauracje mogą pochwalić się tym, że w przeszłości prowadziły garkuchnie lub catering. Osoby, które potrafią ugotować dobrą zupę dla całego wojska zasługują na takie samo uznanie jak osoby, które prowadzą małe knajpki z niewielkimi porcjami i trzema stolikami w lokalu - jest to ten sam wysiłek karmienia ludzi.

Barista i kawa

espresso-coffee-break-2-1403526-mZawód baristy, czyli człowieka, który zajmuje się parzeniem doskonałej kawy dla pasjonatów, jeszcze niedawno kompletnie nie był u nas znany. Teraz jednak baristów, tak samo jak i miejsc, w których mogą się kształcić, jest coraz więcej, oferty kursów dla baristów wyrastają w dużych miastach jak grzyby po deszczu. Również cały przemysł związany z kawą szybko się rozwija, ponieważ nagle ludzie zaczęli doceniać ten napój i bardziej zwracać uwagę na to, jaką kawę piją.

 

Oczywiście niektórzy wciąż jeszcze traktują kawę nie jako wspaniały i wyjątkowy napój, którym można i należy się delektować, ale po prostu napój bądź też źródło kofeiny. Inni jednak są prawdziwymi smakoszami i zaopatrują się nie tylko w kawę doskonałej jakości, na przykład w ziarnach, które sami mielą przed parzeniem, ale również w specjalne urządzenia. Podstawowy sposób bowiem, czyli zalanie zmielonej kawy gorącą wodą w kubku czy filiżance, nie wykorzystuje właściwie jej właściwości i smakosze uważają też, że taka kawa ma niewiele wspólnego ze szlachetniejszą wersją tego napoju.

Comments are closed.