Barista i kawa
Zawód baristy, czyli człowieka, który zajmuje się parzeniem doskonałej kawy dla pasjonatów, jeszcze niedawno kompletnie nie był u nas znany. Teraz jednak baristów, tak samo jak i miejsc, w których mogą się kształcić, jest coraz więcej, oferty kursów dla baristów wyrastają w dużych miastach jak grzyby po deszczu. Również cały przemysł związany z kawą szybko się rozwija, ponieważ nagle ludzie zaczęli doceniać ten napój i bardziej zwracać uwagę na to, jaką kawę piją.
Oczywiście niektórzy wciąż jeszcze traktują kawę nie jako wspaniały i wyjątkowy napój, którym można i należy się delektować, ale po prostu napój bądź też źródło kofeiny. Inni jednak są prawdziwymi smakoszami i zaopatrują się nie tylko w kawę doskonałej jakości, na przykład w ziarnach, które sami mielą przed parzeniem, ale również w specjalne urządzenia. Podstawowy sposób bowiem, czyli zalanie zmielonej kawy gorącą wodą w kubku czy filiżance, nie wykorzystuje właściwie jej właściwości i smakosze uważają też, że taka kawa ma niewiele wspólnego ze szlachetniejszą wersją tego napoju.