Barista – nie tylko sztuka parzenia kawy
Barista to człowiek, który zawodowo zajmuje się parzeniem kawy. Mogłoby się wydawać, że nie ma w tym wielkiej filozofii, wszak większość z nas przyrządza sobie kawę w domu i nie ma w tym niczego trudnego. Zwłaszcza jeśli dysponuje się dobrej jakości ekspresem czy kawiarką, a do tego zakupi się kawę naprawdę dobrego gatunku, na przykład w ziarnach i będzie się je mieliło dopiero bezpośrednio przed zaparzeniem. Taka kawa smakuje wspaniale i ma niepowtarzalny aromat, może się więc nam wydawać, że nic więcej nie trzeba.
Ale zawód baristy nie opiera się tylko na przyrządzaniu kawy. Taki człowiek przede wszystkim dysponuje ogromną wiedzą na jej temat. Wie, jakie gatunki kawy mają poszczególne właściwości, nie tylko jeśli chodzi o smak i aromat, jak je przyrządzać i jak podawać. Zwłaszcza to ostatnie nie jest łatwym zadaniem, ponieważ jest ogromny wybór dodatków do kawy, wcale nie tylko jeśli chodzi o śmietankę, mleko czy cukier. Barista doskonale wie, jaki dodatek pasuje do jakiej kawy, w jakiej ilości go dodać, a wiedzę swą zgłębia z upływem czasu i nabiera doświadczenia.