Archiwum

    Wiele knajp z chińskim jedzeniem prowadzi catering. Jest to szybkie i tanie jedzenie na telefon, które można zamówić najczęściej o każdej porze dnia i nocy, co jest niebagatelnym plusem dla osób, które znajdują się w centrach większych miast, w których nierzadko przychodzi nam pracować do późnych godzin nad ranem. Zazwyczaj kuchnie takie nazywane są kuchniami azjatyckimi - bo trudno nazwać je jednoznacznie chińskimi, tajlandzkimi czy wietnamskimi. Jest to jeden wielki mix, który trudno określić jeśli chociaż trochę znamy się na jedzeniu azjatyckim. Profesjonalny catering, którego baza znajdują się w centrum miasta powinien realizować zamówienia w czasie nie dłuższym niż pół godziny po zamówieniu telefonicznym. Jednakże bardo trudno jest spotkać taki szybki catering. Zazwyczaj musimy czekać około godzinę na dostawę pizzy do mieszkania. Poważnym błędem w tego typu zamówieniach jest żądanie od gości kwoty wyższej niż podano na stronie internetowej lub ulotce - należy mieć ze sobą zawsze rachunek.

    Jak ściągnąć do siebie klientów? Wieść niesie, że najlepsze restauracje nie potrzebują żadnego wsparcia i reklamy, żadnych ulotek. Dobre jedzenie i doskonała atmosfera potrafią obronić się same. Każdy z nas jest w stanie przypomnieć sobie najciekawsze miejsce w swoim mieście, które niekoniecznie było znane, ale jedzenie w nim serwowane było doskonałe, co przysparzało właścicielom właściwie bez przerwy klientów i stałych gości. Zazwyczaj są to miejsca, w których jest tez tanio. Jaki więc jest przepis na idealną restaurację? Tanie naturalne składniki kupowane na giełdzie z ekologiczną żywnością, wprost od rolników i świeże jedzenie, robione z sercem. Zazwyczaj osoby, które prowadzą doskonałe restauracje mogą pochwalić się tym, że w przeszłości prowadziły garkuchnie lub catering. Osoby, które potrafią ugotować dobrą zupę dla całego wojska zasługują na takie samo uznanie jak osoby, które prowadzą małe knajpki z niewielkimi porcjami i trzema stolikami w lokalu - jest to ten sam wysiłek karmienia ludzi.

Pochodzenia kawy

27Dzisiaj mało kto zastanawia się nad pochodzeniem i historią kawy, traktując ją jako codzienny napój, który był z nami prawie od zawsze. Jednak napój ten dotarł do Europy dopiero w XVI w, a w Polsce rozpowszechnił się na dobre dopiero w XVII w. Istnieje opowieść związana z genezą jej pojawienia się w kraju nad Wisłą. Otóż Jan III Sobieski zwyciężywszy w bitwie pod Wiedniem i pokonawszy tym samym tureckiego dowódcę Kare Mustafę zaczął zbierać trofea wojenne. Wśród nich, w namiocie wezyra znaleziono kilka worków z ciemnymi, aromatycznymi ziarnami, które po zalaniu wodą okazały się posiadać silne właściwości pobudzające. Tak oto kawa zasłynęła ze swych właściwości i walorów smakowych. Polacy zachwyceni napojem, w XVIII w zaczęli otwierać pierwsze kawiarnie, ale nadal była to używka tylko dla najznamienitszych. Trudno w to uwierzyć w czasach, gdy kawa jest czymś, z czym stykamy się na co dzień, w pracy, na studiach, czy na spotkaniach towarzyskich. Pozostaje tylko docenić to, że dzisiaj można się nią cieszyć każdego dnia.

Comments are closed.