Archiwum

    Wiele knajp z chińskim jedzeniem prowadzi catering. Jest to szybkie i tanie jedzenie na telefon, które można zamówić najczęściej o każdej porze dnia i nocy, co jest niebagatelnym plusem dla osób, które znajdują się w centrach większych miast, w których nierzadko przychodzi nam pracować do późnych godzin nad ranem. Zazwyczaj kuchnie takie nazywane są kuchniami azjatyckimi - bo trudno nazwać je jednoznacznie chińskimi, tajlandzkimi czy wietnamskimi. Jest to jeden wielki mix, który trudno określić jeśli chociaż trochę znamy się na jedzeniu azjatyckim. Profesjonalny catering, którego baza znajdują się w centrum miasta powinien realizować zamówienia w czasie nie dłuższym niż pół godziny po zamówieniu telefonicznym. Jednakże bardo trudno jest spotkać taki szybki catering. Zazwyczaj musimy czekać około godzinę na dostawę pizzy do mieszkania. Poważnym błędem w tego typu zamówieniach jest żądanie od gości kwoty wyższej niż podano na stronie internetowej lub ulotce - należy mieć ze sobą zawsze rachunek.

    Jak ściągnąć do siebie klientów? Wieść niesie, że najlepsze restauracje nie potrzebują żadnego wsparcia i reklamy, żadnych ulotek. Dobre jedzenie i doskonała atmosfera potrafią obronić się same. Każdy z nas jest w stanie przypomnieć sobie najciekawsze miejsce w swoim mieście, które niekoniecznie było znane, ale jedzenie w nim serwowane było doskonałe, co przysparzało właścicielom właściwie bez przerwy klientów i stałych gości. Zazwyczaj są to miejsca, w których jest tez tanio. Jaki więc jest przepis na idealną restaurację? Tanie naturalne składniki kupowane na giełdzie z ekologiczną żywnością, wprost od rolników i świeże jedzenie, robione z sercem. Zazwyczaj osoby, które prowadzą doskonałe restauracje mogą pochwalić się tym, że w przeszłości prowadziły garkuchnie lub catering. Osoby, które potrafią ugotować dobrą zupę dla całego wojska zasługują na takie samo uznanie jak osoby, które prowadzą małe knajpki z niewielkimi porcjami i trzema stolikami w lokalu - jest to ten sam wysiłek karmienia ludzi.

Francuzi przywiązują dużą wagę

Francuzi przywiązują ogromną wagę do swojej kuchni i estetyki podawania potraw. Zapewne więcej swobody mają restauratorzy, jacy oferują włoskie potrawy, jak na przykład spaghetti, penne czy lasagne. U Francuzów niedbałość nie popłaca, wręcz przeciwnie – jest to wyzywająca kwestia, obok jakiej nie da się przyjeść obojętnie. Zapewne dlatego tak niewiele jest w Polsce restauracji w jakich serwowałoby się wyłącznie francuskie potrawy. I bynajmniej, nie jest tutaj niczemu winien sklep gastronomiczny, bowiem ten oferuje wyłącznie sprzęt dla kucharzy ale przecież nie ma różnicy, czy będziemy gotowali francuski ratatuj czy też polski bigos. Inne są składniki, ale przecież same urządzenia bardzo podobne. Jest to więc kwestia samych restauratorów i ich odwagi, bo niedbałość przejdzie w polskich warunkach, ale nie w przypadku francuskich doznań kulinarnych.Wiele jeszcze można podejmować w tym temacie specyficznych dyskusji, jedno jest pewne – warto o tym rozmawiać. Dzisiaj sklep gastronomiczny nie pogranicza restauratorów, wręcz przeciwnie – daje im przeogromne możliwości. Najważniejsze, by wesprzeć swoją ideologię i swoje marzenia i podjąć wyzwanie, trudne wyzwanie francuskiej kuchni. Bo przecież kochamy potrawy z tamtej części świata.

Dodaj komentarz