Francuzi przywiązują dużą wagę
Francuzi przywiązują ogromną wagę do swojej kuchni i estetyki podawania potraw. Zapewne więcej swobody mają restauratorzy, jacy oferują włoskie potrawy, jak na przykład spaghetti, penne czy lasagne. U Francuzów niedbałość nie popłaca, wręcz przeciwnie – jest to wyzywająca kwestia, obok jakiej nie da się przyjeść obojętnie. Zapewne dlatego tak niewiele jest w Polsce restauracji w jakich serwowałoby się wyłącznie francuskie potrawy. I bynajmniej, nie jest tutaj niczemu winien sklep gastronomiczny, bowiem ten oferuje wyłącznie sprzęt dla kucharzy ale przecież nie ma różnicy, czy będziemy gotowali francuski ratatuj czy też polski bigos. Inne są składniki, ale przecież same urządzenia bardzo podobne. Jest to więc kwestia samych restauratorów i ich odwagi, bo niedbałość przejdzie w polskich warunkach, ale nie w przypadku francuskich doznań kulinarnych.Wiele jeszcze można podejmować w tym temacie specyficznych dyskusji, jedno jest pewne – warto o tym rozmawiać. Dzisiaj sklep gastronomiczny nie pogranicza restauratorów, wręcz przeciwnie – daje im przeogromne możliwości. Najważniejsze, by wesprzeć swoją ideologię i swoje marzenia i podjąć wyzwanie, trudne wyzwanie francuskiej kuchni. Bo przecież kochamy potrawy z tamtej części świata.
Dodaj komentarz
Aby dodać komentarz, należy się zalogować.