Kucharz wciąż ważny
Tak się jakoś dziwnie utarło w naszym narodzie, że ten uważa, że nowoczesny sprzęt gastronomiczny załatwi kwestię gotowania. Uważamy, że dobra kuchnia i świetnie zaopatrzona w sprzęt jest powodem sukcesów, z kolei te knajpy, jakie dobrego zaplecza nie posiadają, nie mają szans na zaistnienie na rynku. Jest w tym tylko odrobina prawdy, bowiem wciąż najważniejszy jest kucharz i jego umiejętności. Bo na pewno współcześnie sklep gastronomiczny jest w stanie zapewnić każdemu świetne warunki do pracy, jeśli wydać trochę kasy, jeśli jednak się tematem zaciekawić z perspektywy samego kucharzenia, to niewątpliwie będzie tutaj szalenie trudno osiągać sukcesy z dobrą kuchnią i kiepskim kucharzem. Tylko doświadczony mistrz będzie w stanie uratować nasza knajpkę. Nie ma co popadać w jakieś stereotypy, trzeba będzie się postarać o to, by na zapleczu pracował dobry kucharz, a jeśli sklep gastronomiczny i nasze zakupy zapewni mu warunki pracy dogodne jego klasy, to na pewno w ten sposób owemu kucharzowi ułatwimy pracę. Ale jeśli to zlekceważyć, to raczej trudno będzie o jakiś niewiarygodny sukces. Wręcz przeciwnie – kiepski kucharz nawet w idealnych warunkach nie spełni oczekiwań klientów restauracji.
Dodaj komentarz
Aby dodać komentarz, należy się zalogować.