Archiwum

    Wiele knajp z chińskim jedzeniem prowadzi catering. Jest to szybkie i tanie jedzenie na telefon, które można zamówić najczęściej o każdej porze dnia i nocy, co jest niebagatelnym plusem dla osób, które znajdują się w centrach większych miast, w których nierzadko przychodzi nam pracować do późnych godzin nad ranem. Zazwyczaj kuchnie takie nazywane są kuchniami azjatyckimi - bo trudno nazwać je jednoznacznie chińskimi, tajlandzkimi czy wietnamskimi. Jest to jeden wielki mix, który trudno określić jeśli chociaż trochę znamy się na jedzeniu azjatyckim. Profesjonalny catering, którego baza znajdują się w centrum miasta powinien realizować zamówienia w czasie nie dłuższym niż pół godziny po zamówieniu telefonicznym. Jednakże bardo trudno jest spotkać taki szybki catering. Zazwyczaj musimy czekać około godzinę na dostawę pizzy do mieszkania. Poważnym błędem w tego typu zamówieniach jest żądanie od gości kwoty wyższej niż podano na stronie internetowej lub ulotce - należy mieć ze sobą zawsze rachunek.

    Jak ściągnąć do siebie klientów? Wieść niesie, że najlepsze restauracje nie potrzebują żadnego wsparcia i reklamy, żadnych ulotek. Dobre jedzenie i doskonała atmosfera potrafią obronić się same. Każdy z nas jest w stanie przypomnieć sobie najciekawsze miejsce w swoim mieście, które niekoniecznie było znane, ale jedzenie w nim serwowane było doskonałe, co przysparzało właścicielom właściwie bez przerwy klientów i stałych gości. Zazwyczaj są to miejsca, w których jest tez tanio. Jaki więc jest przepis na idealną restaurację? Tanie naturalne składniki kupowane na giełdzie z ekologiczną żywnością, wprost od rolników i świeże jedzenie, robione z sercem. Zazwyczaj osoby, które prowadzą doskonałe restauracje mogą pochwalić się tym, że w przeszłości prowadziły garkuchnie lub catering. Osoby, które potrafią ugotować dobrą zupę dla całego wojska zasługują na takie samo uznanie jak osoby, które prowadzą małe knajpki z niewielkimi porcjami i trzema stolikami w lokalu - jest to ten sam wysiłek karmienia ludzi.

Kucharz wciąż ważny

Tak się jakoś dziwnie utarło w naszym narodzie, że ten uważa, że nowoczesny sprzęt gastronomiczny załatwi kwestię gotowania. Uważamy, że dobra kuchnia i świetnie zaopatrzona w sprzęt jest powodem sukcesów, z kolei te knajpy, jakie dobrego zaplecza nie posiadają, nie mają szans na zaistnienie na rynku. Jest w tym tylko odrobina prawdy, bowiem wciąż najważniejszy jest kucharz i jego umiejętności. Bo na pewno współcześnie sklep gastronomiczny jest w stanie zapewnić każdemu świetne warunki do pracy, jeśli wydać trochę kasy, jeśli jednak się tematem zaciekawić z perspektywy samego kucharzenia, to niewątpliwie będzie tutaj szalenie trudno osiągać sukcesy z dobrą kuchnią i kiepskim kucharzem. Tylko doświadczony mistrz będzie w stanie uratować nasza knajpkę. Nie ma co popadać w jakieś stereotypy, trzeba będzie się postarać o to, by na zapleczu pracował dobry kucharz, a jeśli sklep gastronomiczny i nasze zakupy zapewni mu warunki pracy dogodne jego klasy, to na pewno w ten sposób owemu kucharzowi ułatwimy pracę. Ale jeśli to zlekceważyć, to raczej trudno będzie o jakiś niewiarygodny sukces. Wręcz przeciwnie – kiepski kucharz nawet w idealnych warunkach nie spełni oczekiwań klientów restauracji.

Dodaj komentarz