Archiwum

    Wiele knajp z chińskim jedzeniem prowadzi catering. Jest to szybkie i tanie jedzenie na telefon, które można zamówić najczęściej o każdej porze dnia i nocy, co jest niebagatelnym plusem dla osób, które znajdują się w centrach większych miast, w których nierzadko przychodzi nam pracować do późnych godzin nad ranem. Zazwyczaj kuchnie takie nazywane są kuchniami azjatyckimi - bo trudno nazwać je jednoznacznie chińskimi, tajlandzkimi czy wietnamskimi. Jest to jeden wielki mix, który trudno określić jeśli chociaż trochę znamy się na jedzeniu azjatyckim. Profesjonalny catering, którego baza znajdują się w centrum miasta powinien realizować zamówienia w czasie nie dłuższym niż pół godziny po zamówieniu telefonicznym. Jednakże bardo trudno jest spotkać taki szybki catering. Zazwyczaj musimy czekać około godzinę na dostawę pizzy do mieszkania. Poważnym błędem w tego typu zamówieniach jest żądanie od gości kwoty wyższej niż podano na stronie internetowej lub ulotce - należy mieć ze sobą zawsze rachunek.

    Jak ściągnąć do siebie klientów? Wieść niesie, że najlepsze restauracje nie potrzebują żadnego wsparcia i reklamy, żadnych ulotek. Dobre jedzenie i doskonała atmosfera potrafią obronić się same. Każdy z nas jest w stanie przypomnieć sobie najciekawsze miejsce w swoim mieście, które niekoniecznie było znane, ale jedzenie w nim serwowane było doskonałe, co przysparzało właścicielom właściwie bez przerwy klientów i stałych gości. Zazwyczaj są to miejsca, w których jest tez tanio. Jaki więc jest przepis na idealną restaurację? Tanie naturalne składniki kupowane na giełdzie z ekologiczną żywnością, wprost od rolników i świeże jedzenie, robione z sercem. Zazwyczaj osoby, które prowadzą doskonałe restauracje mogą pochwalić się tym, że w przeszłości prowadziły garkuchnie lub catering. Osoby, które potrafią ugotować dobrą zupę dla całego wojska zasługują na takie samo uznanie jak osoby, które prowadzą małe knajpki z niewielkimi porcjami i trzema stolikami w lokalu - jest to ten sam wysiłek karmienia ludzi.

Nie tylko dla restauracji

Tak się jakoś utarło dziwacznie, że kiedy pada hasło sklep gastronomiczny to myśli o punkcie handlowy, do jakiego zgłaszają się głównie właściciele restauracji. Rzeczywiście – ich tego rodzaju inwestycje nie mogą ominąć, kuchnia w knajpie musi być dobrze zaopatrzona, by sam kucharz mógł pokazać pełnię swoich możliwości. Niemniej nie można popadać tutaj w paranoiczne twierdzenia, iż wspominany na początku sklep gastronomiczny jest dedykowany tylko restauratorom. Zdecydowana większość tego rodzaju punków prowadzi także sprzedaż detaliczną, dzięki czemu każdy może tam kupić cokolwiek sobie zażyczy.Oczywiście wiele jeszcze można przytaczać argumentów, tak czy owak w sklepach gastronomicznych kupować powinni wszyscy. Nie dajmy się zwieść pozorom, to co oferują sklepy wielkopowierzchniowe to typowy shit, jakie nie jest warty swojej ceny. Zresztą, jak można liczyć na to, że za pięćdziesiąt złotych da się kupić zestaw wspaniałych garnków. Takich okazji nie ma, bo wysokiej jakości produkty zawsze kosztują sporo, a to się raczej nie zmieni. Tutaj musimy wszyscy mieć świadomość pewnego rodzaju jakości, uniwersalności i doskonałości. Tutaj trzeba powiedzieć sobie otwarcie – sklep gastronomiczny to sklep dla każdego.

Dodaj komentarz