Archiwum

    Wiele knajp z chińskim jedzeniem prowadzi catering. Jest to szybkie i tanie jedzenie na telefon, które można zamówić najczęściej o każdej porze dnia i nocy, co jest niebagatelnym plusem dla osób, które znajdują się w centrach większych miast, w których nierzadko przychodzi nam pracować do późnych godzin nad ranem. Zazwyczaj kuchnie takie nazywane są kuchniami azjatyckimi - bo trudno nazwać je jednoznacznie chińskimi, tajlandzkimi czy wietnamskimi. Jest to jeden wielki mix, który trudno określić jeśli chociaż trochę znamy się na jedzeniu azjatyckim. Profesjonalny catering, którego baza znajdują się w centrum miasta powinien realizować zamówienia w czasie nie dłuższym niż pół godziny po zamówieniu telefonicznym. Jednakże bardo trudno jest spotkać taki szybki catering. Zazwyczaj musimy czekać około godzinę na dostawę pizzy do mieszkania. Poważnym błędem w tego typu zamówieniach jest żądanie od gości kwoty wyższej niż podano na stronie internetowej lub ulotce - należy mieć ze sobą zawsze rachunek.

    Jak ściągnąć do siebie klientów? Wieść niesie, że najlepsze restauracje nie potrzebują żadnego wsparcia i reklamy, żadnych ulotek. Dobre jedzenie i doskonała atmosfera potrafią obronić się same. Każdy z nas jest w stanie przypomnieć sobie najciekawsze miejsce w swoim mieście, które niekoniecznie było znane, ale jedzenie w nim serwowane było doskonałe, co przysparzało właścicielom właściwie bez przerwy klientów i stałych gości. Zazwyczaj są to miejsca, w których jest tez tanio. Jaki więc jest przepis na idealną restaurację? Tanie naturalne składniki kupowane na giełdzie z ekologiczną żywnością, wprost od rolników i świeże jedzenie, robione z sercem. Zazwyczaj osoby, które prowadzą doskonałe restauracje mogą pochwalić się tym, że w przeszłości prowadziły garkuchnie lub catering. Osoby, które potrafią ugotować dobrą zupę dla całego wojska zasługują na takie samo uznanie jak osoby, które prowadzą małe knajpki z niewielkimi porcjami i trzema stolikami w lokalu - jest to ten sam wysiłek karmienia ludzi.

Odwiedzanie kawiarń kiedyś i obecnie

W przeszłości, jeszcze przed wojną, kawiarnie w dużych miastach były bardzo powszechnie odwiedzane. Kwitło w nich życie, ale nie wyglądały tak jak dzisiejsze i również chodzenie do nich było zupełnie inaczej postrzegane. Przede wszystkim kawiarnie nie były miejscami, w których ludzie tylko pili kawę czy spotykali się ze znajomymi. Grano w nich muzykę na żywo, na co dzień zwykle pianista, zaś w weekendy grały zespoły, występowały gwiazdy, można też było potańczyć. Do takiej kawiarni trzeba było się wystroić i wyjście do niej traktowane było jak „bywanie”.

 

Obecnie zaś do kawiarni chodzi się głównie po to, by spotkać się ze znajomymi gdy z jakiegoś powodu jest to niemożliwe na gruncie domowym czy też spotkać się w sprawach biznesowych bądź innych oficjalnych. Czasami wpada się tam na kawę, ale taka wizyta nie trwa długo i nikt się do niej specjalnie nie przygotowuje. Oczywiście chodzenie do kawiarni w dużych miastach staje się też znowu modne, ale nie ma to wiele wspólnego z dawną modą i nie ma już takiego klimatu.

Comments are closed.