Archiwum

    Wiele knajp z chińskim jedzeniem prowadzi catering. Jest to szybkie i tanie jedzenie na telefon, które można zamówić najczęściej o każdej porze dnia i nocy, co jest niebagatelnym plusem dla osób, które znajdują się w centrach większych miast, w których nierzadko przychodzi nam pracować do późnych godzin nad ranem. Zazwyczaj kuchnie takie nazywane są kuchniami azjatyckimi - bo trudno nazwać je jednoznacznie chińskimi, tajlandzkimi czy wietnamskimi. Jest to jeden wielki mix, który trudno określić jeśli chociaż trochę znamy się na jedzeniu azjatyckim. Profesjonalny catering, którego baza znajdują się w centrum miasta powinien realizować zamówienia w czasie nie dłuższym niż pół godziny po zamówieniu telefonicznym. Jednakże bardo trudno jest spotkać taki szybki catering. Zazwyczaj musimy czekać około godzinę na dostawę pizzy do mieszkania. Poważnym błędem w tego typu zamówieniach jest żądanie od gości kwoty wyższej niż podano na stronie internetowej lub ulotce - należy mieć ze sobą zawsze rachunek.

    Jak ściągnąć do siebie klientów? Wieść niesie, że najlepsze restauracje nie potrzebują żadnego wsparcia i reklamy, żadnych ulotek. Dobre jedzenie i doskonała atmosfera potrafią obronić się same. Każdy z nas jest w stanie przypomnieć sobie najciekawsze miejsce w swoim mieście, które niekoniecznie było znane, ale jedzenie w nim serwowane było doskonałe, co przysparzało właścicielom właściwie bez przerwy klientów i stałych gości. Zazwyczaj są to miejsca, w których jest tez tanio. Jaki więc jest przepis na idealną restaurację? Tanie naturalne składniki kupowane na giełdzie z ekologiczną żywnością, wprost od rolników i świeże jedzenie, robione z sercem. Zazwyczaj osoby, które prowadzą doskonałe restauracje mogą pochwalić się tym, że w przeszłości prowadziły garkuchnie lub catering. Osoby, które potrafią ugotować dobrą zupę dla całego wojska zasługują na takie samo uznanie jak osoby, które prowadzą małe knajpki z niewielkimi porcjami i trzema stolikami w lokalu - jest to ten sam wysiłek karmienia ludzi.

Podnoszenie standardów w restauracjach i kawiarniach

Poprzez liczne programy telewizyjne pokazujące oblicze Polskich restauracji i kawiarni, wielu właścicieli lokali postanowiło popracować nad standardami dorównując przy tym zagranicznym lokalom. Oczywiście to powinno cieszyć konsumentów. Coraz częściej wystroje lub menu zaskakuje nas pozytywnie. Niegdyś Polskie lokale stały daleko w tyle, w światowych rankingach. Dziś wygląda to inaczej. Nasze restauracje coraz częściej wysuwają się do czołówki. Dzieje się tak za sprawa wysokich standardów obsługi, wystroju i przede wszystkim jedzenia.

 

Widmo pamiętnych barów mlecznych z PRL-u znikło i zdaję się już więcej nie powrócić. Restauratorzy coraz częściej dbają o najmniejsze szczegóły, o których często My, konsumenci nie mamy nawet pojęcia. Trwało to długo, ale w końcu się udało i nie mamy się, czego wstydzić chwaląc nasze restauracje. Kawiarnie zaskakują różnorodnością smaków doświadczona obsługa baristów. Cos, co jeszcze dziesięć lat temu wydawało się snem staje się zwykłym kryterium by standard był wysoki, a klient zadowolony.

Comments are closed.