Różne rodzaje kaw w kawiarni
Kawa to tak bardzo rozpowszechniony napój na całym świecie, iż mało kto przyzna się, że nie zna jego smaku. Wszystko to zawdzięcza nie tylko swoim licznym gatunkom, oraz sposobami i metodami jej palenia, ale przede wszystkim licznymi rodzajami jej przyrządzania, czyli parzenia. Kawę w kawiarniach możemy skonsumować na wiele sposobów. Może to być tradycyjne espresso, ale i macchiato, czy cappuccino, mokka, latte, i oczywiście americano. Każda z tych rodzajów kaw jest inna i inaczej smakuje, każda ma swojego wiernego wielbiciela, i każda z nich swoim smakiem sprawia inna rozkosz dla naszego podniebienia. Espresso to kawa parzona w specjalnym ekspresie przepuszczającym przez nią gotującą wodę pod wysokim ciśnieniem. Macchiato to kawa espresso z dodatkiem zazwyczaj spienionego mleka, natomiast cafe cappuccino to espresso pokryte sporą ilością spienionego mleka. Latte, to kawa o rozwarstwionej konsystencji na dole mleko, później espresso a na samej górze piana z ubitego mleka. Każdą taką kawę i jeszcze inne rodzaje podadzą nam w kawiarniach.