Archiwum

    Wiele knajp z chińskim jedzeniem prowadzi catering. Jest to szybkie i tanie jedzenie na telefon, które można zamówić najczęściej o każdej porze dnia i nocy, co jest niebagatelnym plusem dla osób, które znajdują się w centrach większych miast, w których nierzadko przychodzi nam pracować do późnych godzin nad ranem. Zazwyczaj kuchnie takie nazywane są kuchniami azjatyckimi - bo trudno nazwać je jednoznacznie chińskimi, tajlandzkimi czy wietnamskimi. Jest to jeden wielki mix, który trudno określić jeśli chociaż trochę znamy się na jedzeniu azjatyckim. Profesjonalny catering, którego baza znajdują się w centrum miasta powinien realizować zamówienia w czasie nie dłuższym niż pół godziny po zamówieniu telefonicznym. Jednakże bardo trudno jest spotkać taki szybki catering. Zazwyczaj musimy czekać około godzinę na dostawę pizzy do mieszkania. Poważnym błędem w tego typu zamówieniach jest żądanie od gości kwoty wyższej niż podano na stronie internetowej lub ulotce - należy mieć ze sobą zawsze rachunek.

    Jak ściągnąć do siebie klientów? Wieść niesie, że najlepsze restauracje nie potrzebują żadnego wsparcia i reklamy, żadnych ulotek. Dobre jedzenie i doskonała atmosfera potrafią obronić się same. Każdy z nas jest w stanie przypomnieć sobie najciekawsze miejsce w swoim mieście, które niekoniecznie było znane, ale jedzenie w nim serwowane było doskonałe, co przysparzało właścicielom właściwie bez przerwy klientów i stałych gości. Zazwyczaj są to miejsca, w których jest tez tanio. Jaki więc jest przepis na idealną restaurację? Tanie naturalne składniki kupowane na giełdzie z ekologiczną żywnością, wprost od rolników i świeże jedzenie, robione z sercem. Zazwyczaj osoby, które prowadzą doskonałe restauracje mogą pochwalić się tym, że w przeszłości prowadziły garkuchnie lub catering. Osoby, które potrafią ugotować dobrą zupę dla całego wojska zasługują na takie samo uznanie jak osoby, które prowadzą małe knajpki z niewielkimi porcjami i trzema stolikami w lokalu - jest to ten sam wysiłek karmienia ludzi.

W filmach fajne kuchnie

Kiedy się przyjrzeć temu, co pokazują na filmach, to można sobie pomyśleć, ze kuchnie w restauracjach są po prosu bajeczne. Są wiecznie czyste, niezwykle funkcjonalne i jeszcze, kiedy dodać do tego świetną kadrę pracowniczą, to można tam czynić dosłownie cuda. Ale oczywiście nie jest tak na co dzień, bo przecież film to pewnego rodzaju fikcja. W rzeczywistości wygląda to zupełnie inaczej, wystarczy spojrzeć na to, co oferuje tradycyjny sklep gastronomiczny i w jakich cenach, żeby szybko dojść do wniosku, że kupno takich sprzętów i mebli to szalenie trudna sprawa, wymagająca bajecznych inwestycji, a to już poważny kłopot. Oczywiście nie może być tak, że sklep gastronomiczny będzie wyznacznikiem jakości polskiej restauracji, ale jeśli wejść do kuchnie takiej, to najczęściej mamy straszny syf i niestety trudno to porównać do okazałych filmowych obrazków. Nie jest to temat łatwy, bo naturalnie żaden restaurator nie będzie się w tym temacie wypowiadał nie chcąc się przyznać do problemów, jakie w owych kuchniach mają miejsce. Niemniej wiedzmy jedno – jest to zagadnienie szalenie trudne do rozstrzygnięcia. Nie wierzmy jednak, że film pokazuje realia polskich restauracji, bo wcale tak nie jest. To tylko twórcze i artystyczne wizje faktów.

Dodaj komentarz