Archiwum

    Wiele knajp z chińskim jedzeniem prowadzi catering. Jest to szybkie i tanie jedzenie na telefon, które można zamówić najczęściej o każdej porze dnia i nocy, co jest niebagatelnym plusem dla osób, które znajdują się w centrach większych miast, w których nierzadko przychodzi nam pracować do późnych godzin nad ranem. Zazwyczaj kuchnie takie nazywane są kuchniami azjatyckimi - bo trudno nazwać je jednoznacznie chińskimi, tajlandzkimi czy wietnamskimi. Jest to jeden wielki mix, który trudno określić jeśli chociaż trochę znamy się na jedzeniu azjatyckim. Profesjonalny catering, którego baza znajdują się w centrum miasta powinien realizować zamówienia w czasie nie dłuższym niż pół godziny po zamówieniu telefonicznym. Jednakże bardo trudno jest spotkać taki szybki catering. Zazwyczaj musimy czekać około godzinę na dostawę pizzy do mieszkania. Poważnym błędem w tego typu zamówieniach jest żądanie od gości kwoty wyższej niż podano na stronie internetowej lub ulotce - należy mieć ze sobą zawsze rachunek.

    Jak ściągnąć do siebie klientów? Wieść niesie, że najlepsze restauracje nie potrzebują żadnego wsparcia i reklamy, żadnych ulotek. Dobre jedzenie i doskonała atmosfera potrafią obronić się same. Każdy z nas jest w stanie przypomnieć sobie najciekawsze miejsce w swoim mieście, które niekoniecznie było znane, ale jedzenie w nim serwowane było doskonałe, co przysparzało właścicielom właściwie bez przerwy klientów i stałych gości. Zazwyczaj są to miejsca, w których jest tez tanio. Jaki więc jest przepis na idealną restaurację? Tanie naturalne składniki kupowane na giełdzie z ekologiczną żywnością, wprost od rolników i świeże jedzenie, robione z sercem. Zazwyczaj osoby, które prowadzą doskonałe restauracje mogą pochwalić się tym, że w przeszłości prowadziły garkuchnie lub catering. Osoby, które potrafią ugotować dobrą zupę dla całego wojska zasługują na takie samo uznanie jak osoby, które prowadzą małe knajpki z niewielkimi porcjami i trzema stolikami w lokalu - jest to ten sam wysiłek karmienia ludzi.

W knajpie tylko dobry sprzęt

Każdy restaurator, każdy, kto chce świadczyć usługi w zakresie gastronomii musi zainwestować w solidną kuchnie. Nie ma co się okłamywać, to bardzo istotny temat w zakresie inwestycji. Dlaczego? Bo sprzęt jest rozmaity, jeden bardzo, drugi mniej profesjonalny. Oczywiście zawsze szukamy oszczędności, ale kupowanie tandety w tym wypadku nie popłaca. Zapewne sklep gastronomiczny ma bogatą ofertę, ale tylko amatorzy dają się nabierać na te drobne produkty, które potem szybko się psują. Jeśli kupować garnki, to tylko najlepszych producentów, by potem się radować znakomitym tematem gotowana i nie przypalającymi się potrawami. Innym znów razem będziemy dyskutowali na temat noży, jakie zawsze w profesjonalnej kuchni muszą być idealnie ostre, bu nie marnować energii na krojenie prostych składników. Tutaj nie można w żaden sposób pokpić sprawy, bo złe zakupy praktyczne całkowicie niweczą zamiary ambitnych gastronomów. Utrudniają pracę i niekiedy przekłada się to na kiepską jakość samych potraw, co naturalnie nie jest dla nikogo żadną radością – ani dla wskrzesiciela lokalu, ani dla klienta. Z kolei jeśli sklep gastronomiczny będzie dla nas przyczółkiem do sukcesów w branży, oby tylko kupować rozsądnie.

Dodaj komentarz