Znakomity aromat kawy
Wiele napojów spożywanych i smakowanych przez ludzi ma niepowtarzalny swój wykwintny aromat. Jednym z najbardziej rozpowszechnionych, i najbardziej znanych ludzkości aromatów jest smak kawy. Jego niepowtarzalność spowodowana jest odpowiednim doborem gatunków krzewów kawowych, surowymi regułami ich uprawy, ale przede wszystkim metodą obróbki końcowej jakim jest jej palenie. To właśnie palenie kawy daje jej najwięcej swoistego aromatu, a każdy region i sposób w jaki jest kawa palona rozróżnia jej wielość gatunków. Oczywiście są też ściśle określone kanony parzenia kawy, gdzie bez ich przestrzegania kawa nie była by sobą tylko pospolitym, smakującym trywialnie napojem. Koneserzy kawy i specjaliści smakujący ten napój bez wahania odróżnią kawę podaną poprawnie, od kawy przyrządzonej w sposób niewłaściwy. Sam rytuał picia kawy, cała jego otoczka i ceremonialność dodaje temu napojowi kolejne walory aromatyczne, gdyż kawę nie pijemy tylko się nią delektujemy, smakujemy powoli, chcąc uwiecznić ten moment.