Archiwum

    Wiele knajp z chińskim jedzeniem prowadzi catering. Jest to szybkie i tanie jedzenie na telefon, które można zamówić najczęściej o każdej porze dnia i nocy, co jest niebagatelnym plusem dla osób, które znajdują się w centrach większych miast, w których nierzadko przychodzi nam pracować do późnych godzin nad ranem. Zazwyczaj kuchnie takie nazywane są kuchniami azjatyckimi - bo trudno nazwać je jednoznacznie chińskimi, tajlandzkimi czy wietnamskimi. Jest to jeden wielki mix, który trudno określić jeśli chociaż trochę znamy się na jedzeniu azjatyckim. Profesjonalny catering, którego baza znajdują się w centrum miasta powinien realizować zamówienia w czasie nie dłuższym niż pół godziny po zamówieniu telefonicznym. Jednakże bardo trudno jest spotkać taki szybki catering. Zazwyczaj musimy czekać około godzinę na dostawę pizzy do mieszkania. Poważnym błędem w tego typu zamówieniach jest żądanie od gości kwoty wyższej niż podano na stronie internetowej lub ulotce - należy mieć ze sobą zawsze rachunek.

    Jak ściągnąć do siebie klientów? Wieść niesie, że najlepsze restauracje nie potrzebują żadnego wsparcia i reklamy, żadnych ulotek. Dobre jedzenie i doskonała atmosfera potrafią obronić się same. Każdy z nas jest w stanie przypomnieć sobie najciekawsze miejsce w swoim mieście, które niekoniecznie było znane, ale jedzenie w nim serwowane było doskonałe, co przysparzało właścicielom właściwie bez przerwy klientów i stałych gości. Zazwyczaj są to miejsca, w których jest tez tanio. Jaki więc jest przepis na idealną restaurację? Tanie naturalne składniki kupowane na giełdzie z ekologiczną żywnością, wprost od rolników i świeże jedzenie, robione z sercem. Zazwyczaj osoby, które prowadzą doskonałe restauracje mogą pochwalić się tym, że w przeszłości prowadziły garkuchnie lub catering. Osoby, które potrafią ugotować dobrą zupę dla całego wojska zasługują na takie samo uznanie jak osoby, które prowadzą małe knajpki z niewielkimi porcjami i trzema stolikami w lokalu - jest to ten sam wysiłek karmienia ludzi.

W walce o klienta

Catering w Polsce przybiera rozmaite formy. Oczywiście najczęściej jest to obsługa przyjęć, ot pojawiają się kelnerzy, kucharze i przygotowują nam menu wedle naszych zaleceń, a kelnerzy obsługują naszych gości niemalże do upadłego. Sami kelnerzy także mają różne umiejętności, jednych należy postrzegać jako doświadczonych, inni to studenci dorabiający do swojego kieszonkowego – w tym pierwszym wypadku o catering ie trzeba się specjalnie obawiać,w tym drugim przypadku niestety jest to pewien problem, bo studenci najczęściej nie są dobrymi kelnerami.W walce o klienta catering jednak zaczął w ostatnich latach znacznie ewaluować. Szczególnie dlatego, że potrzeby osób zamawiających tego typu usługi są coraz to bardziej inne. Dziś bowiem wiele imprez odbywa się w środku lata i organizatorzy chcą mieć tego typu spotkania pod gołym niebem. Znalazły się na rynku więc takie firmy, które catering powiększyły o budowę namiotów plenerowych, by na wypadek deszczu goście mieli się gdzie skryć. Są to namioty wyposażone w stoliki i krzesła, barki z alkoholem, klimatyzację. Catering w tej materii zamienił się w wysokiej klasy obsługę, do której trudno mieć jakiekolwiek zastrzeżenia.Na pewno walka o klienta będzie miała dalej swoje odzwierciedlenie w jakości usług. Tym bardziej, że catering stał się modnym dziś przedsięwzięciem, bo i zapotrzebowanie na tego typu usługi jest coraz to większe. Nie oszukujmy się, jesteśmy krajem, który za wszelka cenę stara się zainteresować sobą zachodnich inwestorów. A jak to zrobić najlepiej, jeśli nie organizując lekkie spotkania i przyjęcia, przy okazji których można co nieco biznesowego ugrać? I tak ten catering stal się ciekawa alternatywa dla pospolitych kucharzy wizyt w knajpach. Na pewno w ten sposób można wiele ugrać podczas potkana biznesowego, najważniejsze, aby firma, która nam świadczy catering jako usługę była firmą solidną, bo przecież jak wiele dobrego, tak i wiele złego można sobie wyrządzić mając fatalną obsługę.

Dodaj komentarz